Ett fåtal kvar!

Drömmen om att segla över Atlanten

30/10 – 19/11 2019 med Royal Clipper (9:e resan – fullbokad)

OBS Nästa resa 21/10 – 10/11 2020 med Royal Clipper (detaljerat program kommer)

Skall man segla över Atlanten och bara njuta ska man segla från öst till väst. I tusentals år har passadvinden blåst stabilt mot väst. Det var i passaden Columbus år 1492 tog sig över Atlanten.

Vi börjar i Lissabon den 30 oktober. Där möter vi Henrik Sjöfararen och Vasco da Gama.  Dagen därpå går vi ombord på Royal Clipper, världens största segelfartyg, sätter segel och startar en resa från gamla världen till nya. På vägen gör vi stopp i Marocko och på Kanarieöarna, precis som Columbus och andra sjöfarare för femhundra år sedan.

Royal Clipper är ett av de allra sista skepp som kan erbjuda den unika upplevelsen att segla över Atlanten. Den femmastade fullriggaren byggdes år 2000.  Royal Clipper är 134 m lång och bär drygt 5000 m2 segel. Vi har helpension ombord med vin/öl till lunch och middag.

Besättningen består av 106 män och kvinnor som gör sitt allra bästa för att vi ska må bra. Livet ombord är behagligt med en avslappnad och familjär stämning. Sola på däck, bada i någon av de tre små poolerna, ta en drink i Tropical bar eller läs en bok i biblioteket. Maten ombord är utsökt. Det är lätt att komma i samspråk med såväl besättning som gäster. Alla är besjälade av det intima mötet med vind, vatten och segel.

Hur aktiv du vill vara väljer du själv. Om du vill, har du möjlighet att vara med och hissa och brassa segel, klättra i riggen eller bara ligga i nätet under bogsprötet och spana efter delfin och val. Det finns gott om tillfällen till motion – morgongympa klockan åtta och vattengympa på eftermiddagen.

Vår kapten brukar hålla föredrag om skepp, väder och vind. Våra färdledare berättar om de gamla klipperskeppen och annat sjöhistoriskt och på kvällarna brukar vi samlas på akterdäck och sjunga Taube och annat till Erlings gitarr – han är med i styrelsen i Taubesällskapet.

Välkommen ombord på en oförglömlig resa!

Läs mer under flikarna nedan

Frågor och svar, information

Vi samlas däremot i Lissabon den 30 oktober för att dagen därpå gå ombord på ett av världens största segelfartyg och göra en oförglömlig resa från den gamla världen till den nya. Innan vi tar oss an den långa seglatsen gör vi intressanta stopp i Marocko och på Kanarieöarna. Efter ca tio dagar dyker sedan de Karibiska öarna upp i horisonten.

Royal Clipper är ett av de allra sista skepp som kan erbjuda den unika upplevelsen att segla över Atlanten. Den femmastade fullriggaren byggdes år 2000 – utvändigt som sin föregångare Preussen 100 år tidigare, invändigt som ett modernt, komfortabelt och elegant kryssningsfartyg. Royal Clipper är 134 m långt och bär drygt 5000 m2 segel. Som jämförelse kan nämnas att Columbus flaggskepp Santa Maria var 23 m långt. Royal Clipper kan ta emot 227 gäster i luxuösa hytter med enskilda badrum, TV, kyl, DVD-spelare, hårtork, säkerhetsskåp osv.

Besättningen består av 106 män och kvinnor som gör sitt allra bästa för att vi ska må bra. Livet ombord är behagligt oförpliktigande med en avslappnad och familjär stämning. Sola på däck, bada i någon av de tre poolerna, ta en drink i Tropical bar eller läs en bok i biblioteket. Maten ombord är utsökt och restaurangen mycket trevlig. Det är lätt att komma i samspråk med såväl besättning som övriga gäster.

Hur aktiv du vill vara ombord på detta fantastiska skepp väljer du själv. Om du vill, har du möjlighet att vara med och hissa eller brassa segel, klättra i riggen eller bara ligga i nätet under bogsprötet och spana efter delfiner och valar. Det finns även gott om tillfällen till motion – morgongympa klockan åtta och vattengympa i poolen på eftermiddagen eller en timme i gymmet. Varje dag innehåller en rad olika aktiviteter, från origami till tai chi. Om man vill förstås.

Vår kapten brukar hålla ett föredrag någon eftermiddag och berätta om sina erfarenheter från stora skepp och andra dagar brukar vi träffas i biblioteket för att berätta om olika reseupplevelser.

Välkommen ombord på en oförglömlig resa!

Färdledare Carina Lernhagen Matz och Erling Matz, sjöhistoriker, författare och föredragshållare.

PROGRAM

 • 30 okt: Flyg med British Airways från Arlanda, Landvetter eller Kastrup via London till Lissabon, transfer till hotell i Lissabon
 • 31 okt: Gemensam stadstur och lunch, transfer till hamnen, ombordstigning Royal Clipper, fartygsvisning. Avsegling på kvällen
 • 01 nov: Portimao, Portugal
 • 02 nov: Till havs
 • 03 nov: Safi, Marocko.
 • 04 nov: Till havs
 • 05 nov: ankomst Teneriffa morgon, Kanarieöarna
 • 05 nov -16 nov : Kurs mot Västindien
 • 16 nov: Ankomst morgon Bridgetown, Barbados. Utflykt runt ön. Transfer till hotell
 • 16 till 19 nov : Sköna dagar på 4-stjärnigt hotell, Accra Beach Resort på Barbados. Gemensam middag sista kvällen
 • 19 nov: Hemresa, flyg med British Airways via London till Arlanda, Landvetter eller Kastrup
 • 20 nov: ankomst Sverige

Pris per person (tillägg enkelhytt*)

 • Kategori 3-hytt, utsides Commodore Deck – 65 500 SEK (+18 000)
 • Kategori 2-hytt, utsides Clipper Deck – 69 500 SEK (+20 000)

* I enkelhytt tillägget ingår även enkelrum i Lissabon och Barbados

Följande ingår i priset:

– Flyg Köpenhamn/Stockholm/Göteborg Lissabon med retur från Barbados med British Airways – Alla transfers flygplats/hotell/fartyg i Lissabon och Barbados
– En natt på hotell i Lissabon inkl en gemensam lunch och frukost
– En stadsutflykt i Lissabon
– 17 dagars segling ombord på Royal Clipper
– Helpension ombord
– Öl, vin och vatten till lunch och middag
– Gemensamma aktiviteter
– En gemensam utflykt på Teneriffa
– Dricks till besättning
– Hamnavgifter
– 3 nätter på hotell på Barbados inkl frukost och en middag
– Rundtur på Barbados på ankomstdagen inkl lunch
– Erfaren färdledning

Poseidon’s fördledare, Carina Lernhagen Matz och Erling Matz är med på hela resan.

Betalning, villkor:

 • Vid beställning faktureras handpenning, 25% av resans totalpris
 • Delbetalning, 25% av resans totalpris betalas senast 120 dagar före avresa
 • Slutbetalning, 50% av resans totalpris betalas senast 45 dagar före avresa
 • För denna resa gäller SRF/Poseidon Travel’s Resevillkor
 • Utöver dessa villkor gäller särskilda villkor för denna resa:
  • Vid avbeställning fram till 119 dagar före avresa debiteras 25% av resans pris
  • Vi avbeställning 120-44 dagar före avresa debiteras 50% av resans pris
  • Vid avbeställning 45-0 dagar före avresa debiteras 100% av resans pris
 • Vi accepterar betalning med kort (VISA, Mastercard, Eurocard, AMEX) där det ingår olika rese- och avbeställningsförsäkringar
 • Vi rekommenderar alla kunder att teckna kompletterande rese- och/eller avbeställningsförsäkring, som kan beställas på vår hemsida

Poseidon har ställt lagstadgad resegaranti enligt Lagen om Paketresor

Vad gör du under en crossing?

Det är en vanlig fråga innan seglingen har börjat – hittills har ingen klagat på sysslolöshet. För det finns alltid något att göra för den som inte bara vill ligga i nätet under bogsprötet och spana efter valar, delfiner och flygfisk. Morgongymnastik. Mastklättring under säkra former. Joga. Gym. Vattengympa i de tre små polerna. Föredrag av våra svenska reseledare Carina och Erling och kapten. Sång och musik av skeppets musiker. Efter middagen brukar vi också samlas på akterdäck och sjunga Taube och annat till Erlings gitarr.

Vad finns inte?

Trängsel och köer. Shoppingarkader. Enarmade banditer. Roulette. Vattenrutschkana. Klättervägg.

Hur stor är besättningen?

Cirka etthundra man varav ungefär 30 ingår i den seglande besättningen (inklusive maskin). Övriga sköter restaurang, hytter och service. Du är alltid välkommen att besöka bryggan, tala med kapten och besättning. Stämningen ombord är unikt avslappnad och familjär.

Hur många passagerare?

Antalet gäster brukar vara mellan 150 och 200. Det brukar vara: engelsmän, tyskar, fransmän, amerikaner, svenskar…

I allmänhet är vi mellan 15 och 20 nationaliteter ombord – besättning och gäster.

Vad finns det mer?

En liten shop med specialdesignade kläder för Star Clippers. Bibliotek. Tropical Bar. Pianobar och en bar på soldäck. Bekväma och luftiga sällskapsutrymmen.

MAT OMBORD

Ingen behöver vara hungrig ombord:

 • Vi sitter tillsammans under lunch och middag, vid bord som är reserverade för vår grupp.
 • Till frukost och i övrigt är det fri sittning som gäller.
 • Till samtliga luncher och middagar har vi inkluderat vatten och vin (”skeppets vin”).
 • Kaffe och thé finns att själv hämta i Tropical Bar, från morgon till kväll.
 • Early Bird Frukost serveras från 06.30 i pianobaren.
 • Frukostbuffé serveras i matsalen 08.00 – 10.00.
 • Lunch serveras mellan 12.00 – 14.00 i matsalen. Ibland ordnas lunch på däck, beroende på väder och rutt.
 • Afternoon Tea med Snacks serveras 17.00 – 18.00 i Tropical Bar eller Piano Baren.
 • Middag à la Carte serveras 19.30 – 22.00 i matsalen.
 • Midnight Snacks serveras 23.30 – 00.30

KLÄDSEL

 • Klädseln ombord är mycket informell. Kostym och slips är alltså inte på något sätt ett måste, men till middagen är det brukligt att man har långa byxor/kjol/klänning. Sjöställ behöver ni inte ta med, men gärna något tunnare regnskydd. Första veckans segling ner till Kanarieöarna är mer osäker vad gäller vind och värme. Under överseglingen till Karibien brukar det vara T-shirt och shorts från morgon till middag. Och sedan kanske någon tunnare tröja på kvällen.
 • En kväll brukar det vara ”Captain’s Dinner”, men inte heller då brukar det vara påkostad festklädsel. Kavaj evt slips för den som vill och kanske kjol eller klänning.
 • Läs mer om klädsel i bifogad, Star Clippers information ”Welcome Aboard”
 • Ta med träningskläder för träning i gymmet eller om du vill vara med på morgongymnastik på däck.

UTFLYKTER, DAGS- & KVÄLLSAKTIVITETER

 • Första seglingsveckan har vi en bokat en utflykt på Teneriffa, som ingår i resans pris. Övriga dagar första veckan kan ni (mot extra kostnad) boka er på utflykter som rederiet anordnar, läs mer i bifogat utflyktsprogram. Ni skriver upp er i biblioteket mittemot Tropical Bar, minst ett dygn före respektive stopp.
 • De två veckorna till havs över Atlanten innehåller mängder av aktiviteter, både sådana som skeppet anordnar och sådana vi i svenska gruppen ordnar. Skeppet har allt från gymnastik på morgonen till dans och talangjakt på kvällen. Varje förmiddag håller kapten eller någon styrman föredrag om skepp, segling, navigation och annat sjömässigt. Några ljumma kvällar, och det är nästan alla, brukar vi svenskar samlas på akterdäck, spela lite, sjunga lite och samtala mycket. Erling och Carina har också förberett några föredrag med bilder och filmer. Det kommer t.ex. att handla om Evert Taube som sjöman, Kap Horn och Små båtar över stora hav.
 • Dagsprogram trycks upp och läggs i er hytt varje kväll, för kommande dag. Motsvarande program inkl sportaktiviteter skrivs även upp på anslagstavlan i Tropical Bar. Ombord finns även ett sportsteam som ordnar olika aktiviteter.

KOSTNADER OMBORD

 • Vid incheckning i Lissabon, får alla deltagare skriva under ett formulär som ger rederiet rätt att debitera ert kreditkort för de inköp som ni gör ombord. Samtidigt får ni ett personligt kort som används vid inköp i baren, scannas vid av/ombordstigning i samband med utflykter etc. Ni lämnar även ifrån er passet, som återfås sista dagen i samband med att ni lämnar fartyget
 • Kostnader som ni får betala är t.ex. drinkar utöver det som ingår i resans pris, massage och SPA-behandlingar, utflykter, internetuppkoppling, kläder och souvenirer. Valutan ombord är Euro, och alla priser är i Euro.
 • Det är inte tillåtet att ta med egna alkoholhaltiga drycker ombord.
 • Sista dagen ombord får ni en sammanställning på alla inköp som därefter debiteras ert kreditkort med totalsumman.
 • Övriga gäster betalar dricks till besättningen, men vi har inkluderat detta i resans pris. Vi ber er därför att bortse ifrån denna information i Star Clippers broschyr/information.

INFORMATION OMBORD

 • Rederiet informerar alla gäster om kommande dagsprogram, utflykter iland och aktiviteter ombord.
 • Reseledningen kommer även dagligen att informera gruppen om våra gemensamma aktiviteter.
 • Läs mer i den bifogade broschyren från Star Clippers, där står det mesta om allt praktiskt ombord.
 • Akter om matsalen, finns Purser’s Office. Här kan ni när som helst vända er med frågor om beställning av internet, service i hytten, kontrollera er räkning, låna adapters etc. Personalen i Purser’s Office bemannar även Sloop Shop, butiken ombord som bl.a. säljer kläder och hygienartiklar.

UTFLYKTER

 • Fartyget ordnar dagligen utflykter iland, se bifogad översikt över vad som erbjuds under första veckan. Dessa utflykter ingår inte i resans pris. Information om och frågor om utflykter besvaras av Cruise Director dagen före samt i biblioteket där det finns skriftlig information och anmälningslistor.

HEMRESA & STOPOVER BARBADOS, 16 – 19 december

 • Vi lämnar fartyget efter frukost sista dagen, ca kl 08.30. information om tid för transfer får ni ombord. Vi bor på Accra Beach accrabeachhotel.com . Skatter och frukost ingår i resans pris.
 • Det blir en gemensam transfer/guidad utflykt runt ön med vår lokala guide Pia Gefvert, vid ankomst till Barbados, då incheckning på hotellet börjar först 15.00. Vårt bagage går med separat transport direkt till hotellet, så ta med en mindre väska för personliga tillhörigheter. Macka och softdrink ingår.
 • Vouchers för transfers och hotell behövs inte, era färdledare har dessa handlingar. Några av er har bokat fler nätter i Barbados med motsvarande senare hemresa
 • Erling & Carina kommer att arrangera en gemensam avslutningsmiddag, någon av dagarna på Barbados (som ingår i resans pris)
 • Flyg hem går 19nov 17.50 med ankomst 20nov på London Gatwick 05.55 (nästa morgon). Vi har gemensam transfer arrangerad till Heathrow för sista flighten hem (ARN 10.35-14.10, CPH 11.15-14.15, GOT 14.30-17.35). OBS alla tider preliminära.

 

Varmt välkomna ombord!

Lars Linderot, Erling & Carina

Star Clippers - introduction

65 500 :-

Ett frånpris som gäller
totalt per person

star clippers

Ciceroner ombord:

Carina Lernhagen-Matz

Erling Matz

 

Kontaktperson:

Lars Linderot

042-37 40 01

Royal Clipper – virtual tour

Royal Clipper – deck plan

Royal Clipper – Staterooms