Expedition Patagonien – Antarktis jul/nyår 2016/17

den 18/12 2016 – 8/1 2017 med Hurtigruten M/S Midnatsol

Följ med till Patagonien och de chilenska fjordarna, vidare ner till Antarktis och den vita skärgården vid världens ände. På tillbakavägen besöker vi Falklandsöarna och via Magellans sund, tillbaka till Punta Arenas. Möt en oändlig, storslagen och orörd natur.

Det är trettio år sedan vi första gången kom hit ner. Då blev det närkontakt med valar och nyfikna pingviner. Vi beundrade stora vandringsalbatrosser som svävade ovanför havsytan och vi rundade Kap Horn i en fyra och en halv meter lång gummibåt. Det hade ingen gjort tidigare.

Vår fascination av det vackra, vilda landskapet på vår antipod har bestått. Sedan dess har det blivit två seglingar ner till Antarktis – dock inte i gummibåt. Drake Passage, mellan Kap Horn och Antarktis, har bjudit på både stiltje och storm.

Starkaste minnet från Antarktis är mötet med knölval. Vi satt i en ribbåt och var så nära att vi hade ögonkontakt med det gigantiska, graciösa däggdjuret. Sen pingviner, pingviner, pingviner. Antarktis är jordens femte största kontinent, men ägs av ingen. Den är fredad från exploatering, vigd åt fred och forskning, tack vare Antarktisfördraget från 1959. Som besökare får du inte lämna annat än egna fotspår. Och inte ta med något annat än det dina fem sinnen kan lagra.

Antarktis är jordens mest extrema vildmark och den mest storslagna.

Vårt fartyg är Midnatsol, ett specialbyggt expeditionsfartyg ägt av norska Hurtigruten. Tillsammans siktar vi val, fåglar, sälar och oändliga former av is.

Resan startar i chilenska Punta Arenas i Magellans sund. Sen går vi genom skärgården i Patagonien ner till Beaglekanalen och iland på Kap Horn, den mest värdeladdade platsen som finns för en sjöfarare.

Därefter över Drake Passage till Sydshetlandsöarna och vidare ner till fjordarna på antarktiska halvön. Där nere är det ilandstigning varje dag.

Ombord kan du lyssna till intressanta föredrag om djur, natur, politik, forskning och upptäcktsfärder i Antarktis. Både här och i Patagonien finns många kopplingar till både Sverige och Skandinavien. Men bäst är ändå ljuset, för under vår vinter har södra halvklotet sommar.

Följ med till den vita skärgården vid världens ände!

 

Carina Lernhagen Matz & Erling Matz, sjöhistoriker, författare och färdledare

Lars Linderot, projektledare & researrangör Poseidon Travel

FLYGRESAN – Santiago de Chile, Punta Arenas

18/12 – vi flyger ca 13.00  från Arlanda/Landvetter/Kastrup (eller annan bokad ort) med KLM via Amsterdam till Santiago.

19/12 – ankomst på förmiddagen ca 11.00. Därefter följer två nätter/tre dagar i denna spännande världsstad. Vi utforskar staden och bor bra på Sheraton Santiago, 5-stjärnigt hotel, gör sightseeingtur och har gemensam lunch.

21/12 – flyger vi till Punta Arenas, där MS Midnatsol ligger redo och vi kickstartar seglatsen med en stor välkomstmiddag ombord.

21 – 24/12  De chilenska fjordarna – Tierra den Fuego, Kap Horn

Under de kommande tre dagarna seglar vi genom fantastiska områden som Magellansundet och Beaglekanalen, med kanaler, fjordar och fjäll som störtar rakt ner i det iskalla vattnet. Denna avlägsna vildmark verkar nästan helt orörd av människor. Isen har karvat sin väg genom fjällen och skapat Chiles vackra fjordlandskap, en natur full av isolerade öar och dolda vikar..

Sedan står de chilenska fjordarna på tur och Garibaldifjorden är en av dem. Bered dig på en stor överraskning när vi seglar in i fjorden; längst in ligger nämligen de storslagna Garibaldiglaciärerna. Fjällen och dalarna är branta, och trots att det finns snö på topparna är området grönt, med ett rikt djurliv. Följ med i land för att se sjölejon, kondorer och många fler fåglar som du bara hittar i detta område. Det blir argentinsk vinprovning på kvällen.

Vid nästan 56° S ligger Kap Horn, Sydamerikas sydligaste punkt. Kap Horn är bland de mest mytomspunna platserna på jorden. Innan Panamakanalen grävdes var sjöfarare tvungna att passera denna ökända klippö för att ta sig från ena sidan Amerika till den andra. Vi försöker att gå i land om väderförhållandena tillåter, men området är känt för sin hårda sjö och om vi lyckas kommer det att vara en stor bragd.


25/12 – Till sjöss

Medan vi korsar Drakesundet på väg till Antarktis sker en hel del spännande saker ombord. Med “Young Explorers Antarctica” väcker vi nyfikenheten hos de allra yngsta och det hålls också populärvetenskapliga föredrag om flera spännande ämnen. I vårt Explorer-rum händer det mycket spännande och på kvällen är det dags för passion, häftiga rytmer och koordination när vi bjuder på tangolektioner.

26/12 – 31/12  Antarktis

Det har ju hittills på resan inte varit någon brist på fotomotiv, men i Antarktis kommer du antagligen att utnyttja hela utrymmet i ditt fotominne. Följ med i land för att utforska mer, möt pingviner och pälssälar på nära håll och se glaciärer, gamla valfångststationer och reliker. Från däck finns det också stora chanser att få se valar. Nu är du på en av världens mest avlägsna platser och kommer inte att ha långtråkigt en sekund! Vi besöker bland annat Sydshetlandsöarna och Cuverville Island, där en av världens största kolonier hakremspingviner håller till. Neko Harbour är vackert belägen längst in i Andvord Bay. Paradise Harbour fick sitt passande namn av valjägare under förra århundradet. Wilhelmina Bay bjuder på fantastisk natur och kallas ofta ”Whale-mina Bay” på grund av det stora antal knölvalar som kommer hit i december. Under vår vistelse kan du följa med expeditionsteamet för att se pingviner, sälar och kanske till och med valar på nära håll, paddla kajak och utforska vattnet och isen i våra små båtar.

EXEMPEL PÅ VAD FÅR KAN FÅ DU SE OCH UPPLEVA PÅ ANTARKTIS

Vi försöker gå iland varje dag nere i Antarktis. Men som alltid till sjöss – väder, vind och kapten bestämmer.

Drakesundet

Drakesundet är platsen där Atlanten och Stilla havet möter Södra Ishavet och skapar den antarktiska konvergensen. Medan vi är till sjöss kan du lyssna på våra föredrag och lära dig mer om Antarktis alla underverk.

Den antarktiska konvergensen är det område där varmare havsvatten från norr möter kallare vattenmassor från söder med lägre salthalt och högre densitet. När det kallare vattnet sjunker uppstår en blandning som för upp näringsämnen till ytan och bidrar till ett särdeles rikt marint djurliv.

Förutom att spana efter de majestätiska vandringsalbatrosserna och annan sjöfågel kan du lyssna på föredrag om Antarktis historia, miljö och djurliv av vårt duktiga expeditionsteam. Du får också en grundlig introduktion i de riktlinjer och regler som gäller för alla besökare till Antarktis enligt Antarktisfördraget och International Association of Antarctica Tour Operators organisationen (IAATO).

Antarktisfördraget reglerar alla aktiviteter i Antarktis och har gjort kontinenten till ett fredat område präglat av vetenskaplig forskning. Hurtigruten ASA följer reglerna i fördraget och IAATO till punkt och pricka för att inte störa den sårbara miljön.

Antarktis är en ändlös vit vildmark, en kontinent full av fantastiska intryck. Vi får lära oss om de stora upptäcktsresornas historia när vi reser i deras kölvatten och besöker detta landskap som ser ut precis som på deras tid – oförändrat, orört, avlägset och respektingivande.

Under vistelsen i Antarktis försöker vi gå i land på flera platser. Några av dessa beskrivs längre ner som exempel. På land kommer vårt expeditionsteam att berätta om vad vi ser och hjälpa oss att undvika att störa den sårbara naturen och djurlivet. Om förhållandena tillåter kan fotvandringar eller andra aktiviteter komma att arrangeras i land. Den som vill följa med på vandring måste vara i god fysisk form och van vid att röra sig i ojämn och stigande terräng.

Deception Island, Sydshetlandsöarna
Denna mycket speciella ö består av en ringformad vulkankrater på ungefär 12 kilometer i diameter. I den naturliga hamnen på insidan ligger Whalers Bay med sin övergivna gamla valfångststation, samt en nedlagd brittisk bas. När vi kommit i land kan du antingen vandra runt på egen hand eller följa med expeditionsteamet på deras aktivitet.

Half Moon Island, Sydshetlandsöarna
Den endast 2 kilometer långa ön Half Moon Island ligger i skuggan av pittoreska Livingston Island och är en juvel av djurrikedom i polarlandskapet. De vassa, karga klipporna är hem åt en stor koloni med ringpingviner och ön besöks dessutom regelbundet av söderhavstärnor, tretåig mås, större slidnäbb, havslöpare och flera sälarter

Cuverville Island
Cuverville Island, som ligger i den natursköna Errerakanalen, kan stoltsera med den största kända kolonin av åsnepingviner på hela Antarktiska halvön. Den trånga Errerakanalen är en spektakulär passage till och från ön, där det grunda vattnet mellan öarna gör att isberg ofta fastnar, något som skapar ett fantastiskt skådespel. Att stå på däck och se när våra skickliga styrmän försiktigt navigerar mellan isbergen är lika spännande som att vara omgiven av horder av häckande pingviner på land.

Neko Harbour
Den djupa och fjordliknande Andvord Bay sträcker sig långt in i landskapet på Antarktiska halvön. Neko Harbour, med sin koloni av åsnepingviner, ligger längst in i viken omgiven av höga bergs- och glaciärväggar. Hit kommer ofta den skygga vikvalen för att äta och det rika djurlivet gör detta till en fantastisk utsiktspunkt för att beundra det storslagna Andvord Bay och landskapet på Antarktiska halvön.

Lemaire Channel
Denna 11 kilometer långa och 1,6 kilometer breda kanal är känd som en av de vackraste passagerna i Antarktis. Här erbjuds en glimt av allt det som fascinerar oss allra mest med Antarktis – det storslagna, vackra och inbjudande och samtidigt ogästvänliga och skräckinjagande landskapet på en och samma gång.

Petermann Island
Petermanns läge i pittoreska Penolasundet gör den till en idealisk plats för att spana efter isberg och val, med en spektakulär utsikt tvärs över kanalen till Antarktiska halvön. På ön finns också en argentinsk skyddsbarack, ett minnesmärke efter en fransk expedition och ett kors rest till minne av tre män från en brittisk bas i närheten.

Port Lockroy
Idag är Port Lockroy en av de mest besökta sevärdheterna på Antarktis, som erbjuder en unik inblick i livet på en antarktisk bas på 1950-talet. De häckande åsnepingvinerna som omger huvudbyggnaden har vant sig vid människobesöken. Förutom museet finns ett postkontor och en liten servicebutik som också säljer souvenirer och vykort.

Antarktissundet
De enorma ismassorna på den antarktiska kontinenten föder milslånga platta isberg. Den starka tidvattenströmmen från Weddellhavet för med sig dessa massiva isberg norrut och in i Antarktissundet på den nordöstra sidan av Antarktiska halvön. Sundet kallas ofta ”isbergsallén” av expeditionsfolk och här ses ofta en förbluffande stor mängd flytande is i alla former och storlekar

1/1 – Till havs


 2 – 4/1 – Falklandsöarna

När man just har besökt Antarktis känns det ganska surrealistiskt att komma till en stad som ser ut som England i miniatyr. I Stanley, huvudstaden på Falklandsöarna, hittar vi röda telefonkiosker, röd bussar och engelska pubar. Utforska stadenpå egen hand eller delta i någon av Hurtigrutens utflykter där vi tar en närmare titt på djurlivet och naturen runt-omkring. New Island är en vacker ö med kritvita sandstränder och turkost vatten. Om man bortser från temperaturen kan ön lätt förväxlas med en karibisk ö. På väg in till land passerar vi ett gammalt skeppsvrak innan vi har roligt bland pingviner, sälar och sjöelefanter. På kvällen fortsätter det spännande programmet ombord. Om man är fågelälskare är besöket på Carass Island något att se fram emot. Ön är ett fågelparadis med flera typer av änder, gäss, pingviner, albatrosser, caracaror och gärdsmygar. Det är också en av de få öar här nere i söder som har träd. Vi tar oss iland för att utforska, fotvandra och ta oss en närmare titt på alla fåglar.


 

5/1 – Till sjöss

Efter de överväldigande upplevelserna i Antarktis kan du nu koppla av hela dagen till sjöss. Lyssna till spännande föredrag, njut av att sitta på däck eller se en sammanfattning av våra upplevelser på Antarktis.

5/1 – Till sjöss/Magellans sund

När vi seglar genom Magellans sund gör vi en sammanfattning av allt vi har utforskat, sett och upptäckt under denna resa. Vi firar våra nya upplevelser, kunskaper, vänskaper och att vi varit med om en expedition med avskedsmiddag och fest.

6/1 – Punta Arenas, Santiago de Chile

Tyvärr måste alla äventyr ta slut förr eller senare. När vi lägger till i Punta Arenas är dags att säga adjö till våra nyfunna vänner och den trevliga besättningen och sedan sätta oss i flygplanet mot Santiago de Chile.

Transfer till vårt hotell,  Sheraton Santiago.

På kvällen avslutar vi med chilensk folkmusik, dans och gemensam middag.


7/1 – Santiago de Chile

Efter utcheckning från vårt hotell åker vi till flygplatsen för hemresan.

Flyg med KLM avgår 12.45 till Amsterdam


8/1 – ankomst Skandinavien

Ankomst 16.25 (Arlanda), Landvetter/Kastrup eller annan bokad flygplats i Skandinavien.

Vi reserverar oss för ändringar av ovanstående program. Vi förbehåller oss rätten att ändra på vilka öar, vikar och dagar vi besöker öarna, även väder och vind och andra förhållanden kan göra att ändringar av program och seglingsrutt kan ändras med kort varsel.

Drömresan är slut – vi lovar ett minne för resten av livet!

Resfakta & Priser

Äventyrsfartyget Midnatsol

MS Midnatsol är byggt 2003 med plats för max 500 gäster. Med isklass 1X och avancerad teknologi är Midnatsol mycket väl lämpad för expeditioner till Antarktis. Rederi Hurtigruten, Norge.

Läs mer om M/S MIDNATSOL, fakta, däck & hytter och ombord

Expeditionsteam

För att förhöja din reseupplevelse ytterligare bjuder vårt duktiga expeditionsteam på populärföredrag i historia, biologi geologi och Antarktistraktaten under resan. Teamet består av experter inom olika områden, med bakgrund som ornitologer, däggdjursforskare, historiker och geologer, och de svarar mer än gärna på dina nyfikna frågor. Tillsammans med besättningen ser de till att göra din vistelse ombord till något alldeles extra. Teamet är noggrant utvalt för sin lokalkännedom och akademiska expertis och, inte minst, för sin entusiasm, nyfikenhet och kärlek till alla de områden vi besöker.

Ankomst och avresa

Vi flyger med KLM via Amsterdam till Santiago de Chile den 18/12 och flyger tillbaka den 7/1. Premium Economy och Business Class på förfrågan, mot tillägg. Anslutning från de flesta större städer i Skandinavien. Lokallyg Santiago till Punta Arenas 21/1 med retur 6/1.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs. Lite sjövana är ett plus. Lejdare och småbåtar kan gunga vid i- och urstigning. Men där finns alltid en hjälpande hand. Landstigning sker ibland på stränder med snö och is. Rejäla gummistövlar är en bra utrustning. Alla deltagare måste skicka in ett läkarintyg.

Pris per person – del i dubbelhytt

 • Insideshytt I2 – 82 000 SEK
 • Utsideshytt N2 – 89 000 SEK
 • Utsideshytt O2 – 91 000 SEK
 • Utsideshytt P2 – 93 000 SEK
 • Utsideshytt U2 –  95 000 SEK

Andra hytter samt singlehytt, på förfrågan.

I priset ingår

 • Flyg till KLM t/r i ekonomiklass från Arlanda/Landvetter/Kastrup samt flyg till Puna Arenas t/r.
 • Två nätter på 5-stjärnigt hotell inkl frukost före och en natt efter kryssning.
 • Guidad stadsrundtur “Best of Santiago” inkl gemensam lunch (före kryssning) samt en gemensam kväll “Chilean Folkshow and Dinner” efter kryssningen.
 • Alla transfers
 • Expeditionskryssning med MS Midnatsol, “Äventyr i de chilenska fjordarna och Antarktis” enligt Hurtigrutens beskrivning i vald hyttkategori inklusive helpension, kaffe och thé.
 • Vind och vattenavstötande jacka.
 • Hurtigrutens erfarna expeditionsteam som häller dagliga populärföredrag samt deltar i dagliga landstigningar och aktiviteter ombord.
 • Svensk färdledning, Carina Lernhagen Matz och Erling Matz, författare, journalister och sjöhistoriker.

I priset ingår ej

 • Extra utflykter som arrangeras av Hurtigruten
 • Dricks
 • Drycker ombord
 • Mat och dryck dagar före och efter kryssning, utöver vad som ingår ovan.
 • Avbeställningsskydd, resefösäkring (beställ via Poseidon).
 • Tilläggspaket efter kryssning, Atacana Dessert, 5 dagar/4 nätter.

Resevillkor

Poseidon Travel AB är med i Svenska Resebyråföreningen och har ställt lagstadgad resegaranti. SRF.s och Poseidons resevillkor gäller för denna resa. Villkoren finns på vår hemsida.

Villkor

 • SRF resevillkor gäller för denna resa
 • Utöver dessa villkor, gäller Poseidon Travel’s, särskilda betalnings- och avbeställningsvillkor
 • Handpenning 20% betalas vid beställning, delbetalning 20 % betalas senast 2016-08-30, slutbetalning betalas senast 60 dagar före avresa.
 • Vid avbeställning är avbeställningskostnaden den samma som inbetalda betalningar.

PRAKTISK INFORMATION – MS Midnatsol, Antarktis

Ladda ner praktisk information om MS Midnatsol:

Explorer reiser_ Praktisk informasjon MS Midnatsol

 • Planlagda landstigningar är avhängiga av väder- och isförhållanden.
 • Med förbehåll om ändringar i planerat program och resrutt.
 • Du kan hyra rejäla gummistövlar ombord.
 • Vi rekommenderar att ni kompletterar rese- och avbeställningsförsäkring på vår hemsida

 

TA MED

 • Vind och vattentäta byxor
 • Skor med bra sulor
 • Mössa, keps eller pannband
 • Halsduk
 • Handskar eller vantar
 • Långärmad undertröja (ull rekomenderas)
 • Varma ulltröjor eller fleecejacka
 • Varma strumpor (ull rekomenderas)
 • Badkläder till användning i fartygets jacuzzi
 • Solkräm och solglasögon
 • Liten ryggsäck

HURTIGRUTEN Antarktis

Pingviner!

från. 82 000 SEK

/totalpris per person

logo_hurtigruten_110

[wpdm_package id=’4216′]

[wpdm_package id=’4214′]