Expeditionsresa med isbjörnar, öar och Norges fjordar

den 23/9-5/10 2015

Unik resa med Hurtigrutens M/S Fram till Svalbard, Bjørnøya, Lofoten, och Norges kust.

På den här resan drar vi från Svalbard i höga nord, tar turen förbi de gömda pärlorna längs norska kusten innan vi landar i staden mellan de sju fjällen – Bergen.

Under resans gång får du en inblick i valfångst- och polarhistoria och se djurlivet både i Arktis och längs kusten i Norge. Vi besöker små isolerade öar, städer och ett antal charmiga fiskelägen, varav några bara kan nås med Polarcirkel-båt.

Reseinfo

 • Flyg från Arlanda/Kastrup med SAS till Longyearbyen, Svalbard, onsdag 23 september
 • Hotell i Longyearbyen första natten
 • Avsegling med M/S Fram torsdag 24 september kl 13.00
 • Ankomst Bergen, måndag 5 oktober 2015 08:00
 • Flyg från Bergen till Kastrup/Arlanda, 5 oktober

HÖJDPUNKTER PÅ RESAN

 • Lära dig mer om de stora upptäckarnas, valfångarnas och forskarnas fascinerande historia.
 • Se djurlivet både i Arktis och längs kusten i Norge.
 • Besöka Bjørnøya, halvvägs mellan Svalbard och Norge.
 • Upplev Tromsø, Porten till Ishavet. Vi tillbringar en hel dag på Lofoten. Besök Bergen, Vestlandets huvudstad

 

Pekko Svensson, expeditions/färdledare

Lars Linderot, grundare av Poseidon Travel, researrangör

PROGRAM

DAG 1-2 Longyearbyen och Barentsburg

Vi övernattar på ett av våra hotell i Longyearbyen. Kvällen är fri för egna aktiviteter. Efter frukost kan du utforska Longyearbyen på egen hand fram till lunch. Sedan tar vi dig med på en guidad busstur genom staden och dess omgivningar. Rundturen avslutas vid kajen där MS Fram väntar på oss. Resan startar i denna norska bosättning som ofta kallas Svalbards huvudstad.

Longyearbyen är vackert belägen i ett fantastiskt arktiskt landskap och är samtidigt en modern småstad med allt som en sådan har att erbjuda. Longyearbyens historia kretsar i första hand kring kolbrytningen och runt om i staden syns arvet från den tidiga gruvdriften.

Vårt första uppehåll på resan är den ryska bosättningen Barentsburg. Svalbard lyder under norskt styre men enligt Svalbardtraktaten från 1920 har alla stater som har undertecknat fördraget samma rätt att anlägga bosättningar och bedriva verksamhet på Svalbard. Den ryska ”gruvstaden” Barentsburg grundades 1935, även om området runt Grönfjorden var hemvist för gruvbrytning långt tidigare

DAG 3 Nordvästra Spetsbergens nationalpark

Lokalbefolkningen kallar området ”Nordvästhörnet”, och upptäckten av detta område med spridda öar, fjordar och stränder har en lång historia. När Willem Barents upptäckte Svalbard 1596 var det här det första landområde han såg. Han döpte det nya landet till Spetsbergen, ett träffande namn som väl beskriver de spetsiga topparna och branta bergen i området.

Magdalenefjorden är en av de fjordar vi hoppas kunna besöka. Här får du stifta bekantskap med ett unikt kulturarv, bland annat en valfångststation från 1500- talet med en gravlund för valfångare som fick sätta livet till under de första expeditionerna i jakt på valolja.

Den lilla ön Moffen ligger på 80° nord och är ett fågelreservat med en stor valrosskoloni dessutom. Den atollformade ön med en insjö i mitten var vid dålig väderlek en perfekt och trygg hamn för de tidiga valfångarna.

DAG 4 Södra Spetsbergens nationalpark

Hornsund Njut av ytterligare en fantastisk dag i Arktis. Hornsund ligger i en relativt liten fjord i Södra Spetsbergens nationalpark och har länge haft kontakt med Hurtigruten. Vår gamla ångbåt D/S Lyngen gjorde regelbundna uppehåll här för att betjäna fångstmännen i området.

Hornsund var tidigare ett fäste för isbjörnsjägare men 1973 blev isbjörnen fridlyst i alla arktiska områden. Ursprungsbefolkningen i de områden där man har jagat isbjörn i över 1000 år har däremot fått dispens. Landskapet runt Hornsund är mestadels alpint med den majestätiska Hornsundtinden som den högsta av fjälltopparna.

Bautaen är ett karaktäristiskt fjäll som ur en särskild vinkel ser ut som ett gigantiskt vikingasvärd. Låt fantasin flöda fritt medan du tillbringar dagen i dessa unika omgivningar.

DAG 5 Bjørnøya

Bjørnøya ligger extremt isolerat och är den sydligaste av öarna i Svalbard. Ön är känd för att ha ”den största koncentrationen av sjöfåglar på norra halvklotet”, och de branta klipporna vid sydspetsen med sina karaktäristiska toppar är ett mycket viktigt häckningsområde. Här ligger till exempel den norra gränsen för vissa alkfåglar.

En av orsakerna till att detta är en populär samlingsplats för djurlivet är att kallt vatten från Norra ishavet möter den varma Golfströmmen här, och när strömmarna med olika salthalt och temperatur blandas skapas mycket goda näringsvillkor för sjöfåglar och andra djur.

DAG 6 Tromsø

Tromsø kallas Porten till Ishavet och ligger endast 200 mil från Nordpolen. Staden är berömd för sitt norrsken på vintern, sin midnattssol under två sommarmånader och sitt livliga och färgstarka centrum omgivet av de pittoreska Lyngsalpene, djupa blå fjordar och hundratals öar.

I september sprakar skogarnas bladverk i gult och rött och Tromsø byter skepnad. Hotellen fylls av uppklädda konferensdeltagare, teaterföreställningar och konserter arrangeras och kaféerna är fulla av liv. Studenterna är tillbaka i staden, norrskenet uppenbarar sig igen och kanske täcks hustaken redan av morgonfrost

DAG 7 Bleiksøya, Skipnes/Tinden

Denna morgon ska vi spana efter val i området vid Bleiksøya, en liten obebodd ö utanför Andøya i Vesterålen. Ön är ett naturreservat med en cirka 160 meter hög fågelklippa. Många fåglar har flyttat söderöver vid den här tiden på året, men chanserna att få se val är mycket goda när vi seglar runt i området.

Efter lunch sjösätter vi Polarcirkel-båtarna och tar oss i land på Tindsøya där vi hittar de två små samhällena Skipnes och Tinden. Skipnes var ett fiske- och jordbrukssamhälle som avfolkades på 1960-talet. Orten återuppbyggdes senare och är idag ett lokalt turist- och fritidsområde.

Nära de öppna fiskevattnen men i lä av ett 468 meter högt berg ligger Tinden. Det lilla kustsamhället har en lång historia som fiske- och handelsplats med spår av gammal bebyggelse och en huvudbyggnad från senare delen av 1800-talet. 1994 fick Tinden status som kulturarv.

DAG 8 Trollfjorden, Svolvær och Å

Under morgontimmarna seglar vi genom det spektakulära och trånga Raftsundet och går in i den fantastiska Trollfjorden. På västsidan av Raftsundet reser sig Raftsundalpene 1200 meter över havet och Trollfjorden skär tvärs igenom dessa fjäll. Vi navigerar fram till mynningen av Trollfjorden där branta klippor reser sig rakt upp ur vattnet. Fjorden är så trång att det på vissa ställen känns som om man kan sträcka ut armarna och ta på sidorna.

Efter frukost ankommer vi Svolvær, Lofotens största stad med cirka 6 000 invånare. Orten är centrum för regionen Lofoten och ett viktigt nav för handel och fiske samt regionens kulturcentrum. Här bor många konstnärer och här finns hantverksbutiker, gallerier och en konstskola. På de mysiga kaféerna och restaurangerna med terrasser ut mot havet sitter du perfekt för att beskåda det livliga hamnlivet och beundra de höga fjälltopparna som stiger rakt upp ur havet.

Kvällen tillbringar vi i Å med sina 33 hus, ett av Norges bäst bevarade och genuina fiskelägen nära Lofotens sydspets. Ta gärna en promenad på egen hand och njut av den speciella atmosfären i detta unika lilla kustsamhälle.

DAG 9 Hamarøy och Kjerringøy

Hamarøy är förmodligen mest känt som hemort för Knut Hamsun, den berömde författaren som fick Nobelpriset i litteratur 1920. Ön består av många små fjordar, skog och fjäll utmed kusten och här ligger flera naturreservat och några enstaka små tätbebyggelser.

Hamsuncentret står på ruinerna av prästgården i Presteid i ett vackert kulturlandskap omgivet av orörd natur, precis som på Hamsuns tid. Från tornet har man en imponerande utsikt över den nejd som inspirerade författaren till världsberömda böcker som Pan, Markens gröda och Landstrykare.

Senare under dagen fortsätter vi till Kjerringøy, en halvö med cirka 300 invånare där vi hittar en gammal handelsplats som är väl värd ett besök. Kjerringøy Handelssted ligger idylliskt och är ett av Norges viktigaste minnesmärken från 1700-talet. Här finns 15 byggnader bevarade i en unik miljö, och du får en fantastisk inblick i nordnorsk kustkultur och hur vardagslivet kunde te sig för såväl överklass som tjänstefolk på en nordnorsk handelsplats vid 1700-talets slut.

DAG 10 Træna och Lovund

Træna är en av de minsta kommunerna i Norge med mer än 1 000 öar, holmar och skär och färre än 500 invånare. Ön ligger vid polcirkeln, 33 sjömil utanför Sandnessjøens kust. Vi anländer till Træna på morgonen och om vädret tillåter går vi i land.

Eftermiddagen tillbringar vi på Lovund nordöst om Træna. Ön är mest känt för sina kolonier med lunnefåglar som häckar på klippornas nordsluttningar från april till augusti. På Lovund bor ungefär 390 personer och huvudnäringen är laxuppfödning. Här bedrivs fortfarande jordbruk och fiske men merparten av Lovunds dalar, fjäll och åkermarker är idag rekreationsområden.

DAG 11 Frøya

Ön Frøya ligger vid Trøndelagskusten och är omgiven av mer än 5 400 holmar och skär. Landskapet på Frøya är kuperat men ändå ganska platt – högsta punkten mäter bara 74 m.ö.h. Det bor ungefär 4 200 personer på ögruppen Frøya, varav de flesta på huvudön Frøya.

Vi går i land i Sistranda där vi får möjlighet att lära oss mer om ögruppen och livet på öarna.

DAG 12 Åndalsnes

Den här dagen tillbringar vi i Åndalsnes, ett populärt resmål tack vare läget vid foten av de spektakulära fjällen i Nordvest-Norge. Platsen är en naturlig startpunkt för olika sorters klättring och topparna är upp till 1 800 meter höga med Trolltindene och Romsdalshorn som de mest kända.

Andra stora attraktioner i området är Trollstigen och Vermafossen. Själva Åndalsnes har ungefär 3 000 invånare och är kommunens industri-, handels- och servicecentrum

DAG 13 Bergen

Vi anländer till Bergens hamn tidigt på morgonen och här slutar vår resa, men vi rekommenderar varmt att du lär känna Bergen innan du startar hemresan. Bergen grundades 1070 och omges av sju fjäll. Staden är idag en internationell storstad men med en småstads charm.

Ta en promenad genom de pittoreska gatorna och beundra välkända landmärken som Håkonshallen och Rosenkrantztornet, Mariakyrkan, hamnen och det berömda fisketorget. Vi rekommenderar också ett besök på Bryggen, det berömda hamnkvarteret som är upptaget på Unescos världsarvslista.

Flyg på eftermiddagen från Bergen till Kastrup/Arlanda

Färdledaren

Pekko Svensson är färdledare på flera av våra Expeditionsresor och har tidigare besökt Falklandsöarna, Sydgeorgien, Antarktis, Svalbard, Grönland och Norges kust mellan Kirkenes och Bergen. Han har passerat Drakessundet vid flertal tillfällen och rundat Kap Horn i stiltje och storm.

pekkoVårt Expeditionsfartyg M/S Fram kan han på sina fem fingrar.

Ombord på fartygen finns ett expeditionsteam av ca 10 experter. Vi lär oss om djur, natur, is, kultur och om det freds- och miljöarbete som ständigt pågår i dessa trakter. Föreläsningarna är framförallt på engelska.

Priser (del i dubbelhytt)

 • Insides I2 – 43 365 SEK (+ 23 500)
 • Utsides N2 – 49 995 SEK (+ 28 500)
 • Utsides U2 – 56 635 SEK (+33 100)
 • Utsides stor F2 – 63 265 SEK (37 900)

Tillägg för enkelhytt inom ( )

I priset ingår

 • Flyg från Köpenhamn eller Stockholm
 • Transfer från flygplats till hotell i Longyearbyen
 • En natt med frukost på hotell i Longyearbyen före kryssning
 • Transfer från hotellet till M/S Fram i Longyearbyen
 • Kryssning från Longyearbyen till Bergen, del i vald hyttkategori med helpension
 • Vind- och vattenavstötande jacka
 • Landstigning med Polarcirkelbåtar, och aktiviteter om bord och i land
 • Erfaren expeditionsteam som håller lektioner, samt deltar på landstigningar och aktiviteter om bord
 • Kaffe och te om bord
 • Transfer från M/S Fram till flygplatsen i Bergen
 • Erfaren färdledare från Poseidon medföljer hela resan

I priset ingår ej

 • Rese- och avbeställningsförsäkring (kan tecknas via Poseidon)
 • Valfria utflykter och dricks
 • Övriga drycker ombord
 • Bagageservice

Planerade landstigningar, dagsprogram och rutter kan ändras p.g.a av väder och vind.  

Villkor

 • SRF resevillkor gäller för denna resa
 • Utöver dessa villkor, gäller Poseidon Travel’s, särskilda betalnings- och avbeställningsvillkor
 • Handpenning 20% betalas vid beställning, slutbetalning betalas senast 45 dagar före avresa.

[wpdm_package id=’4039′]

M/S Fram på Svalbard

Svalbard - Spitsbergen Travel

från. 43 365 SEK

/totalpris per person

[creativ_button url=”../../temaresor/intresseanmalan/” icon=”” label=”Preliminärboka” colour_custom=”#20a8d1″ size=”large” edge=”rounded” target=”_self”]

 

[PDF] M/S Fram faktablad – Klicka här