Vanliga frågor Kanalbåtar

Allt du behöver veta inför kanalresan

Finns det några områden som är helt slussfria?

Om det är en slussfri upplevelse ni är ute efter är det främst Camargue regionen i södra Frankrike, samt Norfolk Broads i England. Det finns även en hel del regioner som bara har ett fåtal slussar, och självklart har vi på Poseidon Travel koll på vilka regioner som passar just era önskemål bäst.

Måste vi själva sköta slussningen? Om så är fallet, är det komplicerat?

Detta beror lite på vilken region ni befinner er i, slussar är antingen helt manuella, bemannade av en slussvakt, elektriska, eller helt automatiska. Själva slussningen är inget ni behöver oroa er för, det är väldigt enkelt och ni får tydliga instruktioner på förhand.

Finns det flytvästar ombord?

Flytvästar och simringar finns ombord på alla båtar. Vi rekommenderar att små barn har på sig flytväst under färd.

Vad händer om båten får problem?

I händelse av nödsituation kan ni kontakta en av vår baser under öppettiderna och få respons från oss på direkten. Om något mot förmodan skulle vara fel med er båt strävar vi alltid efter att ha en mekaniker på plats inom 4 timmar. Om båten bedöms vara obrukbar i mer än en halv dag erbjuds kompensation baserat på dagshyran.

Vad ingår i priset? Vad ingår inte?

I priset ingår hyra av båten och dess utrustning (exempelvis fullutrustat kök), handdukar och sängkläder, säkerhetsdemonstration, teknisk support, slussavgifter (med undantag för Irland där avgifterna betalas lokalt).

Tillkommer: Bränsle, hamnavgifter, vatten-/bränslepåfyllning under resans gång, samt resa till/från basen.

Vad kostar drivmedel?

Båten levereras med en full diesel tank och ni betalar endast för den diesel ni använder. I vanliga fall behöver ni inte fylla på diesel under resans gång.

I Frankrike, Italien, Tyskland, Belgien och Holland baseras våra priser på hur många timmar motorn har varit igång. I Storbritannien och Irland betalar ni per liter. Notera att drivmedel är en kostnad som tillkommer och som betalas i lokal valuta.

Innan avfärd lämnar ni en bränsledeposition baserat på storleken på båtens motor. Vid återlämning av båthyran regleras bränsleförbrukningen; antingen får ni tillbaka överskottet, eller lägger till mellanskillnaden för den slutliga förbrukningen.

Vad bör jag packa?

Vi rekommenderar att ni packar i mjuka väskor eftersom dessa är enklare att stuva ombord. Vi rekommenderar även att ni packar exempelvis seglaskor eller liknande för att undvika att halka ombord, samt ett par handskar. Ni kan också ta med mat om så önskas, men majoriteten av våra baser har mataffär i nära anslutning. Alternativt kan ni förbeställa mat via oss.

Ingår handdukar och lakan?

Ja, både handdukar och lakan finns ombord baserat på antal passagerare.

Finns det möjlighet att bada/simma i någon av regionerna?

Det finns möjlighet att bada i många floder, sjöar och laguner, men dubbellkolla alltid med basen för er egen säkerhet. Vi rekommenderar inte att ni simmar i kanalerna, men det finns många allmänna pooler i nära anslutning till vissa rutter.

Är fiske tillåtet?

Ja, fiske är tillåtet på de flesta av våra destinationer, dock kan det behövas fiskekort. Om så är fallet finns det att köpa i affärer under resans gång.

Är det möjligt att hyra cyklar?

Ja, vi har ett stort urval av cyklar som alla kan förbokas. Allt från 24 växlade mountain bikes till minicyklar för lite lättare utflykter, samt barnsäten finns att tillgå. Cyklarna leveras med lås och hjälmar finns att köpa på basen. Vi rekommenderar att ni under färd har cyklar fastlåsta på däck.

Får jag ta med mina hundar?

Självklart går det bra att ta med hundar, dock tillkommer det en avgift för detta. Vi rekommenderar att ni inte tar med fler än två hundar ombord. Kontakta oss för mer information.

Får jag ta med min egen grill?

Nej, tyvärr får ni inte ta med er egen grill då detta har att göra med säkerhet ombord. Det finns dock möjlighet att hyra grill till många av våra modeller. Kontakta oss om ni är osäkra.

Kan vi förbeställa mat?

Ja, det finns möjlighet att förbeställa mat från ett begränsat sortiment som levereras till er båt innan avresa. Kontakta oss så hjälper vi er med detta.

Hur tar vi oss till basen? Kan vi förbeställa transfer hos er?

Poseidon Travel kan arrangera transfers till och från flygplatser, tågstationer, hotel, städer etc. Kontakta oss för hjälp med detta. Om ni har bokat eller funderar på en så kallad “One-Way Cruise” kan vi även lösa transport av er bil så att den står vid er slutdestination.

Vilka språkkunskaper finns på basen?

Det finns alltid minst en engelsk-talande kollega på respektive bas, vilket innebär att ni kan vara på väg så snabbt som möjligt!

Vilka tider hämtar/lämnar vi båten?

Vanligtvis hämtas båten mellan kl. 16.00-17.00 och skall återlämnas senast kl. 09.00 sista dagen. Vi rekommenderar att ni anländer mellan kl. 14.00-15.00 för information och genomgång av båten tillsammans med en tekniker. Om ni önskar fler timmar på vattnet finns det möjlighet att mot tillägg boka tidig upphämtning och/eller senarelagd avlämning. Kontakta oss för mer information.

Vad finns det för parkeringsmöjligheter?

Större delen av våra baser har parkeringsmöjligheter.

Behöver jag tidigare erfarenhet av att framföra båt?

Absolut inte. Vid ankomst får ni en genomgång av hela båten och allt runtomkring, med alltifrån vilka knopar som bör användas till hur ugnen fungerar. Någon från basen kommer även att åka med ut på en tur i ca. en timme för att säkerställa att ni känner er bekväma med framförandet.

Behöver jag ha någon typ av licens/intyg?

Nej, detta behövs inte för majoriteten av våra destinationer. Efter genomgången vid ankomst får ni ett temporärt intyg som gäller under resan. I Tyskland krävs licens i vissa delar. Kontakta oss för mer information.

Hur gammal måste jag vara för att få framföra båten?

Åldersgränsen för att få framföra båten är 21 år på Irland och 18 år i övriga Europa. Minst 2 vuxna måste finnas med ombord.

Hur enkelt är det att navigera?

Kanalerna är lugna och lättnavigerade

Hur många timmar bör vi färdas per dag?

Om ni siktar på att åka i ca. 4-5 timmar per dag så får ni se mycket av regionen samtidigt som båtens batterier hålls laddade. Det finns å andra sidan ingen anledning att sätta strikta mål. Åk så långt eller kort ni känner för – det är ju trots allt det semester handlar om.

Vilken hastighet bör vi hålla oss till?

En kanalresa skall vara en avslappnande upplevelse, varför den rekommenderade max hastigheten ligger på ca. 6-7 km/h. Detta innebär att ni kan njuta av naturen utan att skada växtligheten närmst vattnet.

Under vilka perioder kan vi åka?

De perioder ni kan åka med oss är baserat på när kanalerna har öppet. Detta brukar vara från mitten av mars till slutet av oktober. Slussarna brukar vara öppna från 9-18, vilket är den period under dagen det är tillåtet att färdas på kanalerna. Det är förbjudet att köra under natten.

Finns det el och internet ombord?

Samtliga båtar är utrustade med 12 volts uttag (motsvarande det cigarettuttag som finns i bilar). Här kan ni koppla in adapter för att ladda exempelvis mobiltelefoner.

Ingen av våra båtar har internetuppkoppling, men om ni reser i Frankrike finns det möjlighet att hyra Wi-Fi dosa att ha med under resans gång.

Kommer vi behöva fulla på bränsle och vatten?

Ja och nej –

Bränsle: Båten levereras fulltankad vilket bör täcka 8-10 dagars färd.

Vatten: Vattentanken täcker ca. 2-3 dagars normal användning (dusch/disk/dryck). Ni kommer därför behöva fylla på vid någon av marinorna längs kanalen. Vanligtvis tar marinan ett par Euro för detta.

Har ni aldrig varit på en kanalbåtssemester innan? Här följer några vanliga frågor om kanalbåtar.
Hittar ni inte svar på era frågor, kontakta oss via formuläret på kontaktsidan.