Seychellerna_fixed

Paradissegling 14/2 – 27/2 2020

Seychellerna är en sällsam blandning av Bohuslän och Söderhav. Grå slätslipad granit invid vit finkornig korallsand. För den som seglar jorden runt ligger Seychellerna avigt till, norr om Madagaskar och på gränsen till ekvatorns stiltjebälten. För den som seglar hyrd båt ligger öarna bara ett halvt dygn från Sverige. Du möter en lätt, varm monsun och orörd, unik natur.

Välkommen ombord på vår eskadersegling i detta paradis!

 

I 30 år har vi arrangerat eskaderseglingar med charterbåtar i varmare farvatten. En gång räknade vi ut att vi seglat tillsammans i 33 länder. År 1998 flög vi för första gången till Seychellerna för att rekognosera.  Våren 2019 var vi varit på plats igen för att uppdatera oss. Planen var en eskadersegling kring öarna Mahe, Praslin, Silhouette, Curieuse mfl som ni nu kan följa med oss på under sammanlagt 14 dagar i februari 2020.

Ordet stress existerar inte på kreol, det lokala språket på Seychellerna. Ordet ”demen” används däremot flitigt. Det betyder imorgon.

”Napa kitouz ki pa trouv son brenzel” är också ett användbart uttryck. Det betyder: ”Du kan alltid få tag i en aubergine när du ska koka din salta sköldpadda.”

Det berättar mycket om mentaliteten på Seychellerna. Inte så att man äter sköldpaddor. De 150 000 jättesköldpaddor som finns i ögruppen är fridlysta. Nej, på kreol talar man i bilder:

”Alla människor kan hitta en egen vän”, betyder det.

Erling Matz & Carina Lernhagen Matz, eskaderledare

Program Eskadersegling – Seychellerna februari 2020

Seglingsprogram kan ändras pga. väder och vind och andra orsaker, nedanstående skall mer
ses som en skiss på vad vi kommer att uppleva under våran segling.

DAG 1 – 14 feb. Flyg på eftermiddagen från Arlanda eller Kastrup till Mahé, Seychellerna via Dubai med Emirates

DAG 2 – 15 feb. Ankomst tidig morgon till Mahé. Transfer till vårt hotell Coral Strand utanför huvudstaden Victoria. Fri dag följt av välkomstmiddag.

DAG 3 – 16 feb. Frukost på hotellet, gemensam halvdags utflykt med buss  runt ön, inkl. lunch.

DAG 4 – 17 feb. Transfer från vårt hotell till Dream Yacht Charter’s bas på Eden Island Marina & Resort. Genomgång av båtarna, utrustning, chart briefing. Proviantering. En timmes segling till en ö utanför marinan.

DAG 5 – 12. Segling till öarna Praslin, La Digue, Curieuse, Grande Soeur,  Coco Island, Silhouette m.fl. Längsta dagsetapperna är ca 30 sjömil, de flesta dagar blir det kortare avstånd. Vi ankar och ligger på svaj i fina vikar både till lunch och på eftermiddagen för natthamn. På Praslin gör vi en gemensam utflykt till den unika regnskogen i Vallée de Mai, med unik fauna och flora. På La Digue cyklar vi över ön till de världsberömda stränderna vid Grand och Petite Anse. Vi äter frukost och lunch ombord och även flera middagar. Några kvällar äter vi gemensamt på restaurang på de öar vi besöker.

Mer detaljerat program kommer inom kort.

Vi är tillbaka i marinan på Mahé på eftermiddagen och går igenom båtarna med Dream Yacht Charter’s personal.

Gemensam avslutningsmiddag på restaurang i marinan. Vi sover gott ombord sista kvällen.

DAG 13 – 27 feb. Tidig transfer till flygplatsen. Avgång med Emirates på morgonen via Dubai. Vidare flyg till Arlanda eller Kastrup på eftermiddagen. Ankomst kväll Arlanda eller Kastrup.

Vi reserverar oss för ändringar av ovanstående program. Vi förbehåller oss rätten att ändra
på vilka öar, vikar och dagar vi besöker öarna, även väder och vind och andra förhållanden
kan göra att ändringar av program och seglingsrutt kan ändras med kort varsel.

Drömresan till Seychellerna är slut för den här gången –
vi lovar ett minne för resten av livet!

Priser

Per person

Del i dubbelhytt för 2 personer, Bali 4.5 – katamaran med 4 dubbelhytter, 4WC/dusch + salong samt 2 mindre enkelkojer.

49 500 SEK per person, del i dubbelhytt.

Begär prisuppgift på egen hytt, dela hytt med annan medresenär, skepparhytt etc.

Mer info om båtarna

Andra båtar kan beställas, begär offert/prisförslag

I priserna ingår

 • Flyg med Emirates från Arlanda (alt Kastrup, Oslo) via Dubai till Mahé, Seychellerna t/r. Anslutning från andra orter, begär pris.
 • Flygskatter, preliminärt beräknade 1 300 SEK/person (september 2019)
 • Två nätter på Coral Strand hotell, Beu Vallon beach .Del i dubbelrum inkl frukostbuffet och lokala skatter
 • Välkomstmiddag på hotellet
 • En guidad utflykt på Mahé, före seglingen, inkl lunch
 • En utflykt till Vallé de Maie på Praslin inkl lunch under seglingen
 • En middag under seglingen
 • En avslutningsmiddag, sista kvällen i Eden Island Marina
 • Segling 10 nätter/11 dagar dagar på Bali 45 fots katamaraner med plats för 8-10 gäster ombord, del i dubbelhytt.
 • I båthyran ingår bla lakan & handdukar, städning av båten, självriskförsäkring, fiskelina, en kajak, jolle med utombordare
 • En pikétröja, speciellt framtagen för resan/gruppen
 • Erfaren färdledning, Erling Matz och Carina Lernhagen Matz från Poseidon Travel, medföljer på hela resan

I priserna ingår ej

 • Mat och dryck utöver ovan
 • Proviantering av båtarna (görs i marinan båtvis, före avsegling)
 • Personliga rese- och avbeställningsförsäkringar (vi ger råd, går även att boka på vår hemsida)
 • Utflykter utöver ovan

Villkor

 • SRF resevillkor gäller för denna resa
 • Priserna är beräknade på en valutakurs 1 EUR = 10,60 SEK, vi förbehåller oss rätten att justera priset vid ändring av valutakursen.
 • Utöver dessa villkor, gäller Poseidon Travel’s, särskilda betalnings- och avbeställningsvillkor
 • Handpenning 25% betalas vid beställning, delbetalning 25% betalas senast 2019-11-30, slutbetalning betalas senast 45 dagar före avresa.
 • Erlagda betalningar återbetalas ej vid eventuell avbeställning.

Gästfriheten och öppenheten beror säkert på öarnas läge. Seychellerna ligger utkastade i Indiska Oceanen. Det är över sexhundra sjömil till Madagaskar och närmare tusen till afrikanska fastlandet och Mombasa..

I själva verket ligger Seychellerna så avigt till att ingen egentligen brydde sig om paradisöarna förrän på 1970-talet. Det var då flygplatsen byggdes på huvudön Mahé.

Den förste som satte sin fot i den vita korallsanden och klättrade upp på de branta granitklipporna var istället en engelsman från Ostindiska kompaniet. Han var på väg mot Kryddöarna vid Bali men seglade vilse. Det var 1609 och han konstaterade kort att inga människor fanns på öarna men väldiga horder av jättesköldpaddor och gigantiska saltvattenskrokodiler. Sköldpaddorna finns kvar men dessbättre inte krokodilerna.

De första nybyggarna anlände till Seychellerna 1770. Det var 27 fransmän och så Mary, den första kvinnan i paradiset.

Isoleringen, den förhållandevis måttfulla koloniseringen och exploateringen har skapat en harmonisk blandning av franskt, brittiskt, asiatiskt och afrikanskt. Det gäller allt från språk till mat, kultur och befolkningsstruktur…så du kan alltid få tag i en aubergine när du ska koka din salta sköldpadda.

Banden med England upphörde 1976. Då blev Seychellerna ett eget land.

Seychellerna naturskyddade då snabbt femtio procent av sina öar och sitt hav. Det är världsrekord.

Det märks i huvudstaden. Victoria heter den och är världens minsta. Här finns inga höga hus och inga stora hotell. Och här finns knappast ens några sevärdheter – utom naturen själv.

Innevånarna själva pekar stolta på klockan som står på Independence Avenue och menar att det är en kopia av Big Ben i London. Det är gulligt, men inte sant. Det är klockan utanför Victoria Station i London som har stått modell – och vem minns den som en sevärdhet?

Det intressantaste med Victoria klockan i Victoria är i själva verket flockarna av flygande hundar som kretsar kring klocktornet. De har vampyrtänder och en vingbredd på drygt en meter.

På Seychellerna finns världens äldsta och världens största sköldpaddor, världens bästa fiskevatten och världens största nöt Coco de Mer. Nöten är mest berömd.

Den kan väga 25 kg, skriver uppslagsboken, och har en form som ”starkt erinrar om den nedersta delen av en kvinnobål.”

Ön Praslin tillhör tillsammans med Mahé, Silhouette, La Digue och Frégate det som kallas inre Seychellerna. Och det är här vi ska segla. Avståndet mellan öarna är inte mer än 15 – 20 sjömil och segling och navigation enkel. Det är i detta område man seglar om man hyr båt på Seychellerna. Det räcker mer än väl för ett par veckor.

Här finns öde stränder, men också här och där små krogar och byar. Ett och annat lågt bungaloohotell med utmärkt kreolsk buffe finns också för den som söker civilisation.

Fisket är utmärkt. Att ha en rev ute efter båten ger oftast middagsmat och lite till. Under en segling mellan Praslin och Mahé fick vi tre tonfiskar, en regnbågsfisk och en barracuda. Dessutom såg vi delfiner, havsskölpaddor och fregattfåglar.

Fiskfångsten är ett tacksamt tillskott. Sortimentet i de små butiker som finns ute på öarna är oftast synnerligen slumpmässigt hopkommet: schampo och öl, solkräm och gamla tårtor, tomat på burk, ett gäng nappar och kanske corned beef. Bunkrar gör man alltså med fördel på basen i Victoria.

Men viktigare är stränderna, korallreven, granitformationerna och vattnet. Klarare och fiskrikare vatten för den som vill dyka eller snorkla finns inte. Vattnets briljans är enastående och fisk- och färgrikedomen bedövande.

Att hävda rekordfångster är alltid farligt, men på Seychellerna har man landat en Blue Marlin på närmare trehundra kilo. Det räcker till och blir över även om det är en småfisk jämfört med valhajen som också simmar utanför Seychellerna. Den kan bli 18 meter och väga 43 ton.

Havet, stränderna och regnskogen är alltså de stora på Seychellerna och överraskningarna är många.

När vi lämnar nationalparken Vallee de Mai på Praslin efter att ha fotograferat Coco de Mer och spanat efter svarta papegojor ringer parkvaktens mobiltelefon. Hon har en Ericsson som spelar ”Helan går! Sjung hopp fader allan lallan lej.”

Seychelles 8 days (Cabin charter)

Sailing the Seychelles

Carina & Erling – våra eskaderledare